Drama yöntemi aynı zamanda, Disleksi ve Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu olan bireylerin duygusal ve sosyal becerilerinin geliştirilmesi amaçlarında da kullanılmaktadır.
Öğrenme bozukluğu olan çocuklarda yaşanan akademik alan sıkıntılar; çocuğun kendini anlaması, bir birey olarak ifade etmesi, kendine hedef belirlemesi ve yaşamını organize etmesi gibi özelliklerde, “duygusal ve sosyal becerileri “ kapsayan drama çalışmalarının olması gerektiği sonucunu ortaya koymaktadır.
Okuma – yazma sürecinde ya da matematik becerilerinde sorun yaşayan çocuklar; bir süre sonra duygusal açıdan içlerine kapanmakta ya da başarısızlıklarını kapatmak adına olumsuz davranışları arttırma yoluna gitmektedirler. Bu durum onları toplum içinde var olmaları noktasında ciddi sıkıntıya sokan bir etmendir.
Çünkü çocuklar, arkadaşları arasında kabul edilebilir bir yerleri olduğunu bilmek isterler. Bir çocuk için yaşamın temel güven deneyiminin ilk olarak ailede başlaması ve bir süre sonra da sosyal ortamlarla pekişmesinden dolayı “arkadaşlar ve etkileşim” konuları çocuklar için son derece önemlidir.
Disleksi tanısına sahip olan çocuklar, konuşmaları sırasında kelimeleri organize etmekte ya da akıllarında beliren düşünceyi en uygun kelimelerle anlatmakta oldukça zorlanırlar. Bu durum onların kendilerini ifade etmesini engellediği için de sosyal ortamdaki (okul vb) iletişim deneyimleri giderek azalır ve kendilerine olan güvenlerini kaybederler.
Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu tanısına sahip çocuklarda ise; dikkatlerini uzun süre var olan konuya ya da bağlama odaklayamamanın getirdiği iletişim problemleri gözlenmektedir.
Bu durumda hem kelimeleri organize etmek hem de odaklanıp öneriler getirmek gibi özelliklerde sıkıntılar artar. Sonuç olarak yine; kendine güven ve iletişim becerileri noktasında yaşanan problemler belirginleşir.
Bu nedenlerle Drama yöntemi; Disleksi ve Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu tanılı çocuklar için hazırlanan eğitim programı içinde yer almaktadır.
Belirtilen tanı gruplarında, çocuğun kendisine yönelik algısını olumlu olarak değiştirmek, sistematik ve yaratıcı çalışmaları gerektirmektedir.
Çocuk, nasıl bir birey olduğunu anlamaya başladığında, bir süre sonra kendi özelliklerini, isteklerini ve ihtiyaçlarını aktarmaya başlamaktadır.
Bu da, doğru orantılı olarak “güven duygusunu” arttırmaktadır.
Çocuğun kendine yönelik algısını olumlu hale getirme sürecinde aynı zamanda; yaşamında yer alan ve hali hazırda yaşadığı güncel sorunlara (olaylara) da ayrıntılı olarak değinilmektedir.
Çocuğa, kendisinin ya da ailesinin aktardığı sorun durumlarıyla ilgili olarak, uygulamalı bir çalışma yaşatılmaktadır. Bu doğaç çalışmalar sayesinde çocuk, konuyu yaşayarak bir kez daha deneyimlemekte ve sorununa en uygun çözümü irdeleyebilmektedir. Bu gibi durumlar ve konular, yaşam sürerken aynı zamanlamada ele alındığında ise çocuk için çözüme gitmek daha kolay olmaktadır.
Drama; Disleksi ve Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu tanılı çocukların aileleri için de rehberlik niteliği taşıyan bir çalışma sürecidir. Aileler , çocuklarının duygusal ve bağlantılı bir şekilde sosyal olarak da yaşadığı problemleri yakından gözlemlerler. Çocuklarının güven gelişimi için yapılan bu çalışmalarda kendileri de çocuklarına nasıl ve ne şekilde davranacakları konusunda ipuçları sağlamış olurlar.
Bireysel Drama Çalışmaları
Akademi Disleksi’de Bireysel Drama Çalışmaları ; çocuğun kendisiyle ilgili düşünmesi , plan yapması , yaşantılar yoluyla yeni davranış ve duyguları öğrenmesi , duygu yönetimi yapması , problem çözme , iletişim becerileri ve etkin dinleme konularında desteklenmesi temeline dayandırılır. Bireysel Drama Çalışmaları , ailelerin de içinde olduğu bir eğitim programını kapsamaktadır.Çocuğun çok yönlü bireysel gelişimi ve aile iletişimi üzerinde ayrıntılı çalışmalar yapılarak gelişmesi amaçlanmıştır.
Grup Drama Çalışmaları
Akademi Disleksi ‘de Grup Drama Çalışmaları ; çocukların yaşıtlarıyla birlikte sosyal kuralları ve içsel durumları eylemlere dönüştürebildikleri düzenli uygulamaları kapsamaktadır. Grup eğitiminde çocuklar ,birlikte düşünüp amaç oluştururlar. Aynı zamanda birbirlerinin düşüncelerini ve duygularını daha aktif olarak anlayıp empati becerilerini geliştirirler. Böylece sosyal duyarlılıkları artar, duruma özgü davranmayı , toplum içinde kendilerini ifade etmeyi ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi öğrenirler.
Hikaye Anlatıcılığı Çalışmaları
Okunan ya da dinlenen bir metnin zihinde canlandırılarak yansıtılması ilkesine dayanan Hikaye Anlatıcılığı Kulübü çalışmalarında çocuklar, sözel ifade becerilerini geliştirmektedirler. Olaylar arasında bağlantılar kurup hafızalarını geliştiren öğrencilerimiz için hedefimiz ; topluluk karşısında konuşurken özgüvenlerinin artması , sözcük repertuarlarının gelişmesi , imgelesel düşünme becerilerini kullanmaları , sesli iletimlerini en uygun şekilde aktarmaları ,olaylar arasında bağlantı kurup anlatımlarını zenginleştirmeleri ve bilinçli konuşmalarını sağlamaktır.
Hikaye Anlatıcılığı Çalışmaları Çocuklara Neler Kazandırır ?
Aile Drama Çalışmaları
Akademi Disleksi ‘de ; ebeveynlere, çocukları ve hayatlarındaki önemli kişiler ile ilişkilerini geliştirecek iletişim becerilerini öğretmek amacıyla Ailelere Yönelik Drama Eğitimleri düzenlenmektedir.Aile Drama Eğitimlerinde aileler, keyifli vakit geçirmekle birlikte hayatlarını kolaylaştıracak ipuçlarını da öğrenmektedirler.Aynı zamanda aile içinde oluşabilecek çatışma durumlarını çözmek için de uygun stratejiler geliştirebilmektedirler.