1) Öğrenme Bozuklukları
Diskalkuli
Aritmetik ve matematik becerilerin kazanılması, temel aritmetik becerilerin kullanılması ve hesaplamaların yapılmasında zekadan bağımsız olarak ortaya çıkan güçlük ya da bozukluktur
Bireysel olarak uygulanan standart testler ile ölçüldüğü üzere kişinin kronolojik yaşı, ölçülen zeka düzeyi ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda matematiksel becerileri beklenenin önemli ölçüde altındadır. ( DSM IV )
Matematiksel dili algılama ve kullanma sırasında birden fazla bilişsel süreç devreye girmektedir. Bunlar dikkat, algılama, kavrama, sınıflandırma, eşleştirme, sıralama, miktar ilişkileri, oran, sebep sonuç ilişkisi olarak sıralanabilir. Bu süreçlere ek olarak okuma – yazma bilgisi de unutulmamalıdır.
Diskalkulinin ortak özellikleri
Matematiksel ifadeleri algılamada güçlük çekme. ( Tanıdığı sözcüklerin problem içerisinde farklı anlamda kullanılıyor olmasından dolayı sıkıntı yaşanabilmektedir. )
Kısa süreli bellek zayıflığından dolayı hesaplamalarda hatalar yapma.
Küçük sayı miktarlarını ( 3-4 adet ) birer birer saymadan söylemekte zorlanma.
Temel matematik becerileri içeren işlemlerin oldukça yavaş ve zor çözülmesi,
İşlemlerinin değişme özelliğini kullanmayı ve sağlamalarını yapma sırasında yetersizlik,
Matematik problemlerinde kullanılan adım ve işlemleri sergilemede zorlanma,
6-9, 4-7, 2-5, 3-8 rakamlarını okurken ve yazarken karıştırma,
Rakamları ters yazma, yazılış yönlerini karıştırma.
Sayıları kıyaslamada zorlanma, negatif ve pozitif sayıları ayırt edememe,
Para üstü verirken şaşırma,
Gün, hafta, ay, mevsimler vb. kavramları anlamada güçlük çekme,
Zamanı anlatmada, yer ve yönü bulmada zorlanma,
Matematikteki genel kavramları anlayamama ve hatırlayamama,
Basit geometrik şekilleri çizerken orantısız konumlandırma
Disgrafi
Disgrafi, yazı yazmayı etkileyen bir bozukluktur. Yaşa ve alınan eğitime göre, yazı yazma beklenenden daha yavaştır ve/veya yazı biçimsel olarak daha düzensiz, anlaşılması da daha zordur. Ayrıca disgrafili öğrenci yazı yazarken yaşıtlarına kıyasla daha çok yorulur. disgrafi el yazısı yazmadaki özel bir öğrenme güçlüğüdür.
Disgrafi; sadece yazı yazmanın yürütücü becerilerini etkiler, bu yüzden
dispraksik bir kökeni olmadığı sürece çizme becerileriyle karıştırılmamalıdır.
Öyle ki, disgrafili bir öğrencinin gelişmiş çizim becerileri olabilir. Bu durumda,
disgrafiyle ilişkili güçlükler okuma-yazma öğreniminin başında değil, yazmanın
pratikleşmesi gerektiği üçüncü eğitim yılında ortaya çıkmaktadır. Bu tür
zorlukları yaşayan bir öğrenci durumu şöyle açıklamaktadır: “Önceden harfleri
çizmeyi öğrenmek zorundaydım, şimdi ise yazmayı!”
Disgrafinin ortak özellikleri
Yazı ve şekil kopya etmede yavaşlık
Sözcük ve harflerde özensiz hizalama
Tamamlanmamış, yazım yönleri ters harfler
Üç boyutu algılamada zorluk
Kalem tutuşu hatalarından dolayı parmakların çabuk yorulması
Yazarken bilek, kol ve vücudu konumlandırmada zorluk
Sık sık silinmiş ve temiz kullanılmamış sayfa düzeni ve defterler
Detaylara karşı dikkatsizlik
Harf bağlantılarında olması gerekenden fazla bırakılan boşluklar
Sözcük ve tümceler arasındaki boşlukların az ya da ço fazla olması
Yazılı anlatım becerilerinde zorlanma, kompozisyon yazmada ve klasik sınavlarda bilgiyi kağıda dökmekte beklenilenden geride olma
Dispraksi
Dispraksi hareket örüntülerini yerine getirmede yaşanılan güçlük anlamına gelmektedir. Dil ve konuşmayı el göz koordinasyonunu (özellikle el yazısını) ve organizasyonu etkiler. Beynin kas hareketlerini düzenli sıraya sokamamasından ileri gelen bir özel öğrenme güçlüğüdür (SpLD).
Disletik olarak tanımlanan pek çok güçlük diprakside de mevcuttur.
Dispraksinin en belirgin özelliği, okul konularını öğrenmeyi ve günlük yaşam aktivitelerini önemli derecede engelleyen motor koordinasyonunun gelişimindeki güçlüktür.
Dispraksinin ortak özellikleri
Sakarlık, sürekli bir yerlere çarpma
Küçük çocuklarda emekleme, oturma, yürüme becerilerinde zorlanma
Gömlek ilikleme, bağcık bağlama gibi ince motor becerilerde gecikme
Yapboz birleştirme maket yapma, top oynamada yetersizlik
El yazısı yazmada zorlanma
Bisiklete binme, yüzme gibi denge gerektiren becerileri öğrenmede zorlanma
Çevresel faktörlerden dikkatin çabuk dağılması ( ses ışık vb. )
Okurken, yazarken sık sık yerini kaybetme
Şekil ve grafik hazırlarken zorlanma, cetvel ve pergel kullanımında zorluk
Sıralı becerilerde zorlanmadan dolayı çarpım tablosu ve alfabe gibi birbirini takip gerektiren konularda zorlanma
Çapraz lateralleşme sorunları, Baskın el tercihlerini değiştirme, Sağ – sol karıştırma
Uzaysal algılama sorunları, Mesafeyi hesaplayamama
2) Yönetici işlev bozuklukları
Yönetici işlevler, bir amaca ulaşmak için uygun problem çözme kurulumunun korunması olarak tanımlanabilir.( S. Karakaş ) Dikkat toplama, mantık yürütme, bilgiyi alma, işleme, değerlendirme sıralama, bilgiler arasında bağlantı kurma gibi hem davranışsal hem de zihinsel süreçleri içine alan kapsamlı bir süreçtir. Bu süreçlerde yaşanan sorunlar çok farklı tanılara neden olabilmektedir. Önemli olan yapılan değerlendirmeler sonucunda doğru tedavi ve eğitimlerden bireyin yararlanabilmesidir.
Wisconsin Kart Eşleme Testi, Stroop Testi başta olmak üzere nöropsikolojik testlerin değerlendirilmesi ile zihinsel süreçlerde yaşanabilen sorunları türü ve derecesi saptanmaktadır.
Sözel olmayan öğrenme bozuklukları
Sözel olmayan öğrenme bozukluğu özellikle görsel – uzamsal ya da dilin sözel olmayan yönleriyle sunulan bilgiyi işlemede güçlüğü ifade etmektedir. Sözel olmayan öğrenme boğukluğu yüksek düzeyde sözel becerileri ile düşük düzeyde görsel – uzamsal becerileri, sözel olmayan problemleri ya da soyut problemleri çözmede güçlüğü, sosyal becerilerde yetersizliği kapsamaktadır (Badian, 1992; Gross-Tsur, vd. 1995)
Sözel olmayan öğrenme bozuklukları ortak özellikleri
Ezber yeteneğinin iyi olması
Detaylara gösterilen dikkat
Erken yaşlara konuşma ve zengin kelime hazinesi
Sosyal ilişkileri değerlendirmede zorluklar
Çok konuşma/ bıktırıcı ve sürekli sorular sorma
Deneyimlerini, öğrendiklerini sözel bilgi olarak depolarlar.
Kişilerarası ilişki kurabilmede ciddi eksiklikler
Yeni durumlara uyum sağlamada güçlük
Sözel olmayan iletişimi anlamakta güçlük çekme
Mesafeleri ve boyutları doğru algılayamama
İnce motor hareketlerde zorluk
Denge sorunları
Sözel IQ düzeyinin performans IQ’ dan yüksek olması
Sözel bellekleri güçlüdür.
Dış ortamın çeşitliliği ve değişkenliğinden olumsuz etkilenirler
Dehb
3) Sosyal duygusal problemler
Günümüzde bile hala disleksili öğrenciler zamanında teşhis edilememektedir
Geç tanı veya tanı eksikliği, o öğrencilerin akademik başarılarını önemli derecede olumsuz etkileyebilir ve yetişkinlik dönemlerinde ciddi sosyal ve kişisel sonuçlar doğurabilir. Dislektik bireylerin öğrenmede yaşayabilecekleri zorlukların neden olacağı hayal kırıklılıkları benlik saygısını düşürebilir ve psikolojik duygusal bozuklukların riskini arttırabilir. Eğer diskektik öğrencilere yaşadıkları güçlüklerde anlayış gösterilmezse, bu öğrenciler
Tüm bunlar pek çok sonuca yol açabilir: okulu bırakma, depresyon, anksiyete, panik atak vb. (karmaşık) psikiyatrik bozukluklar ve ciddi davranış problemleri. Ayrıca yine karşıt olma karşıt gelme, tik bozukluklar, bipolar bozukluk önceden oluşmuş ya da eşlik eden sorunlara da müdahele etmek gerekebilir.
Yukarıdaki etkiler kendini göstermeden önce, mümkün olduğunca erken tanılama ve okuma güçlüğü riskinde olanları teşhis etmek gerekmektedir.
Veliler, öğretmenler ve eğitim alanındaki uzmanlar şunu akıllarında çıkarmamalıdırlar: öğrenme üzerindeki olumsuz etkileri azalttığı ve çocuğu ikincil psiko-patolojik bozuklukların gelişim riskinden koruduğu için, daha erken tanı; daha etkili müdahaleye olanak verir ve rahatsızlığın seyrinde daha olumlu etkiler yaratır.
4) Dil konuşma problemleri
Disleksi’ nin özeliklerine bağlı olarak ya da disleksiden bağımsız olarak dil ve konuşma problemleri görülebilmektedir. Karşılaşılabilinecek bu durumla ilgili olarak özel eğitim hizmetleri içerisinde dil ve konuşma terapisti de yer alması gerekebilmektedir. Dislektik çocuklarda aşağıda sıralanan sorunlara rastlanabilmektedir.
Gecikmiş dil ve konuşma Çocuğun alıcı ve ifade edici dil becerilerinin yaşından beklenen düzeyde gelişme göstermemesi durumudur.
Sesletim (Artikülasyon) ve Ses Bilgisi (Fonoloji) Bozuklukları: Konuşma seslerinin ve dile ait ses birimlerin beklenenden farklı olarak sesletimi; ve ana dilin ses sistemi ve ses birleşimlerini düzenleyen kuralları anlama ve kullanmada güçlüktür. Bu bozukluklar; konuşma sesinin özelliklerinde, çarpıtılmalar; bir ses yerine başka ses kullanma, ses düşürme, ekleme, arka sesleri (k, g) öne getirme (t, d), ya da sürtünmeli sesleri (f, v, s, z, ş, j) durak sesi olarak çıkarma (t, d, p, b) gibi hata örüntüleri ile belirlenir. Bu durum konuşmanın anlaşılırlığını olumsuz yönde etkiler.
Akıcı Konuşma Bozuklukları: Konuşmada beklenenden farklı hız, ritim gözlenmesi, ses, hece, sözcük ya da sözcük öbeği tekrarları, uzatmalar veya bloklar biçiminde konuşma akışının kesintiye uğramasıdır. Bunlara aşırı gerginlik, çabalama davranışları ve ikincil davranışlar eşlik edebilir
Gelişimsel Dil Bozuklukları: Konuşma, yazı ve/veya diğer sembol sistemlerinin alıcı (algılanması-anlaşılması) ve/veya ifade edici (kullanılması) boyutlarında dilin biçim bilgisi (morfoloji), söz dizimi (sentaks), anlam bilgisi (semantik), edim bilgisi/kullanım
bilgisi (pragmatik) alt sistemlerini kapsayan bozukluklardır. Bu bozukluklar doğuştan veya bebeklik/çocukluk çağında ortaya çıkan gelişimsel nitelik taşırlar