" Kalabalıkta Kaybolmayın "

Dağlık Kilikya

Dağlık Kilikia bölgesinin ortasında yer alan Uzuncaburç ile Kızkalesi arasında kıyıya dik inen vadi, antik dönemde sahili iç kesimlerdeki yerleşimlere bağlayan önemli bir geçitti. Günümüzde hala çobanlar tarafından kullanılan bu yol, bölgede yaşayan Olba Kraliçesi Aba’nın anısına “Prensesin Ayak İzleri” adlı bir yürüyüş parkuruna dönüştürülerek turizme kazandırıldı. Yaklaşık 40 kilometrelik bu rota, Uğuralanı-Cambazlı (16 km), Cambazlı-Hüseyinler (12 km) ve Hüseyinler-Kızkalesi (12 km) etapları yürünerek üç günde tamamlanabilir.

 

Rotanın başlangıç noktası, Silifke’ye 32 km. uzaklıktaki Uzuncaburç örenyeri. Hellenistik devirde Olba, Roma döneminde ise Diocaesarea adıyla anılan bu şehre, etkileyici bir takkın altından geçilerek giriliyor. Doğu Akdeniz’in en önemli antik yerleşimlerinden biri olan Uzuncaburç; Zeus Olbios Tapınağı, tiyatro, Şans (Tykhe) Tapınağı ve devasa kuleleriyle zengin kalıntıları barındırıyor. Anayoldan dört km. ilerideki Olba kalıntılarına ulaşan rota, görkemli bir sukemerinin altından geçerek Şeytan Deresi Vadisi’ne giriyor. Makilik ve kayalık vadi tabanında fosillere rastlayabilirsiniz. Rota Cambazlı köyüne kadar ulaşıyor.

 

Uzuncaburç ile Kızkalesi arasındaki kutsal yolun orta bölümünde yer alan Cambazlı köyü, kilisesiyle ünlü. Çatı örtüsü günümüze ulaşmayan kilise yapısı, apsisi ve sütunlarıyla dikkat çekiyor. Diğer kalıntılar arasında anıtsal kaya mezarları ve yatan aslan motifli kabartmalarıyla bir lahit kapağı öne çıkıyor. İkinci gün vadi tabanındaki rotayı takip ediyoruz. Kurumuş dere yatağındaki taşlar bazen yürümeyi zorlaştırıyor. Geçmişte mezar olarak kullanılan mağaralar ve çeşitli antik kalıntılar, binlerce yıllık tarihin izlerini taşıyan bukutsal yolu farklılaştırıyor. Hüseyinler köyünden yürüyüşe başladığınız son günün en önemli ayrıntısı, Adamkayalar kabartmaları. Erken Bizans dönemine tarihlenen kaya figürleri 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk ve bir dağkeçisi kabartmasından oluşuyor. Biraz kaya tırmanışı gerektiren Adamkayalar parkurunu kendine güvenenler denemeli. Üç günlük yürüyüş, antik dönemde Korykos olarak anılan Kızkalesi sahilinde son buluyor.