Danışmanlık hizmeti alma talebiyle bir merkeze gittiğinizde karşınıza direk olarak uygulanması gereken testler listesi çıkması, başvurduğunuz merkezin işini ne kadar doğru ve bilinçli yaptığının göstergesidir. Pek çok aile çocuklarına test uygulanacağını duyduklarında, anormal bir durumun olduğu, ciddi düzeyde yolunda gitmeyen şeylerin olduğu kanısına varır. Aslında her uzmanın sizin ve çocuğunuzun hakkında doğru ve sistematik bilgi alması için, yapılandırılmış soru listesine ihtiyacı vardır. Amacı ise değerlendirme sırasında hiçbir ayrıntıyı atlamamaktır. Sürecin en başında bu şekilde alınan bu bilgiler ise gelişimin takibi için de oldukça önemlidir. Tabi ki test uygulama talebiyle uzmanınız size geldiğinden; bunun ne testi olduğunu, ne amaçla kullanıldığını ve bu testin sonucundaki elde edilecek verilerin ne işe yarayacağını sormak ve bilmek istemek ebeveyn olarak en doğal hakkınızdır. Bu aşamada ise danışmanınız size güvenilir ve yeterli bilgileri verecektir.
Kurumumuzda verilen çocuklara danışmanlık hizmeti içerisinde uygulanacak testler şu şekilde gruplanabilir:
Gelişim testleri, çocuğun okula hazır olup olmadığını öğrenmek amacıyla aile talebiyle uygulanabilir. Aynı zamanda kurumdaki uzmanın gözlemi sonucu, okula hazırlık ya da gelişimini desteklemek amacıyla oluşturulması planlanan eğitim programı için aileden izin alınarak da uygulama yapılabilir. Test sonuçlarına göre çocuğun gelişim düzeyini belirleme, çıkan sonuca uygun eğitim programı hazırlayıp uygulama ya da gerekirse doğru yönlendirmelerle çocuğun en yüksek seviyede yararlılığını sağlama amaçlanmaktadır.
Zeka testleri bir uzmanın yönlendirmesi ile aile aracılığıyla kuruma gönderilmiş bir rapor dahilinde uygulanabilmektedir. Bu konuda ailenin özel talebi uygulanması için yeterli değildir. Algı testleri ise gözlem sonucu uzmanın talebi doğrultusunda da uygulanabilir. Zeka testlerinin sonucu puan olarak aileye söylenmez, raporu aileye açık bir şekilde teslim edilemez. Yönlendiren uzman ile uygulayan uzman arasında aile aracılığıyla, kapalı zarf içinde taşınabilir.
Duygusal değerlendirme ölçekleri ailenin talebi ve uzmanın gözlemi sonucunda uygulanabilen testlerdir. Uygulanma koşulu, çocukta uzun süreli olacak şekilde duygusal olarak görülen değişikliklerdir. Fakat bu değişikliklerin çocuğun ve ailenin günlük rutinlerini ve gündelik işlerini bozacak nitelikte olmalıdır. Test sonucunda aile ile bir bilgilendirme görüşmesi yapılır, ardından da uygun bir terapi programı hazırlanır ya da çocuğun en yüksek yararlılığını gözeterek uygun bir yönlendirme yapılır.